Siyonizm ve Vaad Edilmiş Topraklar



Siyonizm Vaad Edilmiş Topraklar da bir Yahudi devleti kurma amacıdır. 2000 yıl önce Filistin’den çıkartılan Yahudiler tekrar bu topraklara dönerek burada bir devlet kurmayı amaçlarlar. 19. Yüzyılda artan milliyetçilik akımı, Siyonizm fikrinin giderek artmasına  neden olmuştur.  Dünya çapında milliyetçilik akımının artması Yahudilere yapılan baskıları da artırmış ve buna paralel olarak da Siyonizm akımı güç kazanmıştır.
Dini Siyonizm ilk başta Filistin üzerinde herhangi  bir egemenlik kurmayı amaçlamazken, siyasal boyut kazanınca Yahudiler Tevrat’a da dayanarak bu bölgede yüzyıllardır süren barışışı bozacak emeller iddia etmişlerdir.
Siyonizm tüm dünyadaki  Yahudiler’in bir halk olduğunu ve anti-semitizmin ortadan kaldırılamayacağını iddia eder. Buradan hareketle Yahudiler ile Yahudi olmayanlar kapatılması mümkün olmayan ayrıcalıklar bulunduğunu ileri sürer.
Zannedilenin tersine Siyonizm bütün Yahudilerin kabul ettikleri siyasi bir ideoloji değil, aynı zamanda İsrail devletinin kurulmasını sağlayan milliyetçi siyasi bir akımdır.
THEODOR HERZL
Politik Siyonizmin en etkin isimlerinden birisi de Macaristanlı bir Yahudi olan Theodor Herzl’dır. 1897 yılında İsviçre’nin başkenti  Basel de, Dünya Siyonist Kongresi , bir yıl önce ‘’Yahudilerin Devleti’’  isimli bir kitap yazmış olan Theodor Herzl başkanlığında toplanır. Bu sırada Filistin Osmanlının bir toprağı olan Suriye’nin bir vilayeti konumundadır. Filistin de 20 bin civarında Seferad Yahudisi yani  İspanya’dan göç etmiş olan Yahudi cemaati yaşamaktadır. Avrupa ülkelerinde artan baskılar, Siyonist’lerin Yahudilere yeni bir yurt bulma çabalarını acil hale getirir.  Öncelikle kimsenin Yahudilere yer vermeyeceğini düşündükleri için ünlü banker ailesi Rothchildler’in  de aralarında bulunduğu Yahudi zenginler bir araya gelerek bir ülkeden toprak satın almak ve Yahudileri yerleştirmek için harekete geçerler.  Tabiatıyla öncelikli vatan adayı ‘’Arzı-ı Mev’ud’’ yani Vaad Edilmiş Topraklar adını verdikleri Filistin’dir.
Filistin söz konusu olunca da tabiatıyla hasta adam bile olsa en güçlü İslam devletinin başındaki Osmanlı yönetimini ve Sultan Abdülhamit Han’ı bulacaklardır.
Bu Yazıyı Beğenin ve Paylaşın :
 

Yorum Gönder

 

Copyright © 2011 - 2013. Küresel Yayın - Tüm Hakları Saklıdır


Kaynak : http://www.webmasterlord.net/blogger/10-blogger-yatay-slayt-eklentisi.html#ixzz2KOlV4byA